خوراکی هایی که زنان باردار نباید بخورند؟

ماهی حاوی جیوه

ماهی هایی مانند کوسه ماهی، شمشیر ماهی، شاه ماهی و ماهی خال خالی دارای مقدار زیادی جیوه هستند. جیوه، عنصری است که در اقیانوس ها، نهرها و دریاچه ها یافت شده و در بدن انسان به متیل جیوه تبدیل می شود. جیوه یک سم نوروتوکسین است. مصرف این سم در دوران بارداری با بروز آسیب های مغزی و تأخیر در رشد جنین ارتباط دارد.ماهی های سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ که دارای جیوه کمتری هستند را برای مصرف انتخاب کنید. ماهی دارای پروتئین بالا، چربی های غیر اشباع و بسیاری از مواد مغذی ضروری است که می تواند به رشد قلب و مغز جنین کمک کند. مادران باردار می توانند ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا و کنسرو ماهی تن که سطح جیوه کمی دارند را برای مصرف انتخاب کنند. مصرف سه وعده ماهی در هفته برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن کافی است.

آدرس فروشگاه اینترنتی لباس زیر وی شاپ   vshop.ir

لینک اینستاگرامhttps://www.instagram.com/vshop.ir

غذاهای دریایی دودی

غذاهای دریایی دودی معمولا حاوی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز هستند. این باکتری باعث ابتلا به بیماری لیستریوز می شود. اسهال و استفراغ از مهمترین علائم این بیماری است. ابتلا به این بیماری در بارداری منجر به سقط جنین یا مرده زایی می شود. علاوه بر این، غذاهای دریایی فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی نمک هستند که می توانند منجر به افزایش فشار خون و تورم اعضای بدن شوند.فقط  در صورتی که ماهی تازه در دسترس نباشد می توانید از غذاهای دریایی دودی که به صورت کنسرو شده وجود دارند، استفاده کنید.

در رژیم غذایی بارداری سراغ کدام خوراکی‌ها نباید بروید؟

باکتری‌ها و انگل‌های خطرناک مانند لیستریا، توکسوپلاسما، سالمونلا، استافیلوکوکوس‌اورئوس و … می‌تواند در انواع غذاهای نامناسب وجود داشته باشد. لیستریا و توکسوپلاسما می‌توانند از جفت عبور کرده و جنین را تحت تاثیر قرار دهند، حتی اگر هرگز خود مادر علائم بیماری را احساس نکند. اگر در ماه‌های بارداری به نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود، توجه کافی داشته باشید، می‌توانید بدون احساس محرومیت، از غذاهای مختلف لذت ببرید.

  • دوری از نوشیدنی‌های الکلی و شکلات‌های حاوی الکل یک اصل اساسی در بارداری است. الکل از طریق خون مادر به جفت و بدن جنین وارد می‌شود و روی رشد تمام اعضای بدن او اثر منفی می‌گذارد. از آن جا که اعضای اصلی بدن مانند سیستم عصبی و عروقی در سه ماه اول بارداری تشکیل می‌شود، استفاده از الکل در این دوره اثرات منفی بیشتری دارد. اما اعضای بدن جنین، در تمام طول بارداری رشد خواهد می‌کنند؛ بنابراین مصرف الکل در تمام این مدت مضر  و تهدید کننده است.
  • از خوردن تخم‌مرغ خام پرهیز کنید و سراغ سس‌های سالادی که در ترکیبشان تخم‌مرغ خام است نروید. گذشته از این، اگر قصد خوردن سالاد سبزیجات دارید، از تمیز بودن مواد داخل سالاد مطمئن شوید.
  • از خوردن استیک انواع گوشت یا مرغ نیمه پخته و گوشت‌های فرآوری شده پخته نشده پرهیز کنید. گوشت‌ها می‌توانند حاوی لیستریا و سالمونلا باشند و به همین دلیل باید در دمای حداقل ۷۰ تا ۷۳ درجه سانتیگراد پخته شوند.
  • به دلیل نگرانی در مورد جیوه در ماهی، سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه کرده که بارداران، در هفته بیش از ۱۲ گرم ماهی مصرف نکنند. همچنین مصرف سوشی یا ماهی خام در دوران بارداری ممنوع است. اگر قصد مصرف ماهی دارید، بیشتر سراغ ماهی‌های شمال بروید که جیوه کمتری دارند. یادتان نرود که ماهی‌ها باید حداقل در دمای ۶۲ درجه سانتیگراد پخته شوند.
  • مصرف بستنی در بارداری ممنوع نیست اما از خوردن بستنی‌هایی که با تخم‌مرغ خام تهیه می‌شوند پرهیز کنید. چرا که باکتری سالمونلا موجود در تخم‌مرغ با انجماد از بین نمی‌رود. یادتان نرود که تغذیه سالم در بارداری ریزه‌کاری‌های زیادی دارد.
  • به درست پختن یا کباب کردن سوسیس یا هات‌داگ توجه کنید (حداقل در دمای  ۷۳ درجه سانتیگراد).
  • از خوردن غذای چند روز مانده، حتی اگر به ظاهر فاسد نشده باشد خودداری کنید. این غذاها می‌توانند باکتری‌هایی را ایجاد کنند که باعث بیماری به نام لیستریوز شده و احتمال سقط جنین و زایمان زودرس را بالا می‌برند.
  • برای نوشیدنی‌ها از یخ‌های تمیز استفاده کنید. از استفاده از یخی که برای نگه‌داری انواع غذا استفاده می‌شود یا در معرض دست دیگران قرار گرفته باشد پرهیز کنید. باکتری‌ها بعد از آب شدن یخ در نوشیدنی، دوباره فعال می‌شوند.
  • از مصرف جوانه‌های خام در ساندویچ یا سالاد پرهیز کنید. در ترک‌هایی که این جوانه‌ها دارند، می‌تواند باکتری سالمونلا وجود داشته باشد. (همچنین شستن و ضدعفونی کردن سبزیجات خام، قبل از مصرف یک موضوع مهم و حیاتی است.) این مواد فقط اگر کاملا پخته شوند، مثلا در یک ماهی‌تابه یا قابلمه (در دمای حداقل ۷۳ درجه سانتیگراد) می‌توانند مصرف شوند.
  • از پنیرهای پاستوریزه استفاده کنید؛ پنیرهای تهیه شده با شیر خام می‌توانند حاوی باکتری لیستریا باشند.
  • از مصرف کافئین بیش از ۲۰۰ گرم در روز خودداری کنید. کافئین بیش از حد می‌تواند باعث کم بودن وزن نوزاد در هنگام تولد و حتی سقط جنین شود.
  • مصرف بیش از حد مواد قندی مثل شیرینی و شکلات‌های شرین و نوشابه‌، باعث زایمان زودرس و اضافه وزن نوزاد می‌شود.
  • قرص‌های رژیم لاغری غذایی می‌توانند فشار خون را بالا برده و مشکلات جدی قلبی ایجاد کنند و باعث تغییراتی در نحوه عملکرد قلب شوند. بنابراین نباید به هیچ وجه مصرف شوند. خیلی از محصولاتی که ادعا می‌کنند طبیعی هستند، سمومی دارند که هم برای مادر و هم برای جنین می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند. شما نه در ماه‌های بارداری و نه در دوران شیردهی مجاز به پیروی از رژیم لاغری نیستید؛ مگر با دستور پزشک/
  • ۱۴-   زنانی که به بیماری ژنتیکی نادر به نام فنیل کتونوری (PKU) مبتلا هستند، در زمان بارداری باید از آسپارتام (یک نوع شیرین‌کننده مصنوعی است.) خودداری کنند.

آدرس فروشگاه اینترنتی لباس زیر وی شاپ   vshop.ir

لینک اینستاگرامhttps://www.instagram.com/vshop.ir

بهترین غذاها برای رژیم غذایی بارداری کدامند؟

  • تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین است که بخش مهمی از رژیم غذایی را در دوران بارداری دارد. اسیدهای آمینه که پروتئین را تشکیل می‌دهند، ساختمان‌های اصلی سلول‌های بدن جنین هستند. تخم مرغ همچنین حاوی بیش از ده‌ها ویتامین و مواد معدنی از جمله کولین است. کولین به رشد صحیح مغز و نخاع جنین و به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک می‌کند.
  • اسیدهای چرب امگا۳ برای رشد سالم کودک بسیار مهم هستند و حتی ممکن است روحیه مادر را تقویت کنند. ماهی قزل آلا یک منبع فوق العاده خوب این ماده است. ماهی قزل آلا یک گزینه مناسب کم جیوه برای زنان باردار است که البته باید حداکثر ۱۲ اونس در هفته مصرف شود.
  • لوبیا منبع خوبی از پروتئین و منبع عالی آهن، اسید فولیک، پتاسیم، منیزیم و اسیدهای چرب ضروری است و در دوران بارداری همه این مواد برای مادر و جنین مهم هستند.
  • غلات کامل دارای فیبر و مواد مغذی از جمله آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین E و سلنیوم معدنی هستند. آن‌ها همچنین حاوی گیاهان مغذی و ترکیبات گیاهی هستند که از سلول ها محافظت می‌کنند. نمونه‌های مختلفی از جو و گندم سیاه گرفته تا جو دوسر جرو بهترین غذاها در بارداری هستند.
  • گردو یکی از غنی‌ترین منابع امگا۳ گیاهان است. همچنین منبع خوبی از پروتئین و فیبر است.
  • ماست یونانی به طور معمول، دو برابر پروتئین ماست معمولی دارد. به علاوه این غذا، یک منبع عالی پروبیوتیک و کلسیم است. کلسیم به قوی نگه داشتن استخوان‌های مادر کمک می‌کند و به رشد سالم اسکلت جنین کمک می‌کند.
  • اسفناج و سایر سبزیجات دارای برگ‌های تیره، بهترین غذاهای بارداری، دارای ویتامین‌ها و مواد مغذی از جمله ویتامین های A، C و K و همچنین اسیدفولیک هستند.
  • گوشت کم‌چربی منبع عالی پروتئین باکیفیت است. گوشت گاو و گوشت خوک داری کولین بیشتری نسبت به دیگر گوشت‌ها هستند. البته باید حتما کامل پخته شوند.

تخم مرغ خام یا نپخته

تخم مرغ های خام، نیمه پز یا عسلی حاوی باکتری های مضر سالمونلا بوده و باعث مسمومیت غذایی می شوند. در صورت ابتلا به این بیماری ممکن است دچار اسهال، استفراغ شدید، سردرد، شکم درد و تب شدید شوید. بعید به نظر می رسد که این بیماری به جنین شما آسیب برساند، اما با این حال سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود، که ممکن است رشد کودک را تحت تأثیر قرار دهد. برای مصرف تخم مرغ پاستوریزه بخرید. پیش از مصرف تخم مرغ آن را کامل بپزید.

گوشت و مرغ خام

گوشت و مرغ نیم پز یا خام می توانند حاوی انگل توکسوپلاسما و باکتری های مضر سالمونلا باشند. سالمونلا خطر مسمومیت غذایی را افزایش می دهد. انگل توکسوپلاسما باعث بیماری توکسوپلاسموز می شود که علائمی شبیه آنفلوانزا داشته و چند هفته پس از مصرف غذا ایجاد می شود. ابتلا به این بیماری انگلی می تواند منجر به مرگ جنین در هنگام زایمان شود.

گوشت های فرآوری شده

خانم های باردار باید در دوران بارداری از مصرف گوشت های فرآوری شده مانند انواع ساندویچ های سرد، هات داگ سوسیس و کالباس پرهیز کنند. گوشت های فراوری شده حاوی باکتری های لیستریا هستند که می توانند به راحتی از مادر به جفت منتقل شده و باعث عوارض جدی از جمله مرگ جنین شوند. پاستوریزاسیون و پخت و پز در دمای بالا باعث از بین رفتن لیستریا می شود. بنابراین، گوشت های فرآوری شده را فقط پس از گرم شدن بخورید.

شیر غیر پاستوریزه یا خام هیچ مزیت غذایی ندارد. همچنین شیر و فرآورده های لبنی خام نقش زیادی در ابتلا به بیماریهای منتقله از طریق غذا دارند. شیر غیر پاستوریزه دارای باکتری های مضری مانند سالمونلا، لیستریا، E.coli و کریپتوسپوریدیوم است که می توانند برای مادر و جنین در حال رشد او خطرناک باشند.

فقط از محصولات لبنی پاستوریزه استفاده کنید. شیر در فرایند پاستوریزاسیون، تحت دمای بالایی قرار گرفته و میکروب های بیماری زای آن از بین می روند. اگر از فروشنده محلی شیر می خرید، شیر را قبل از مصرف بجوشانید. جوشاندن شیر در دمای بالا باعث از بین رفتن میکروب های آن می شود. همچنین می توانید شیرهای غیر لبنی مانند شیر سویا، شیر برنج، شیر بادام و شیر جو دوسر را برای مصرف در دوران بارداری انتخاب کنید. این شیرها حاوی مواد مغذی مشابه با شیر گاو هستند.

پنیرهای نرم

از پنیرهای نرم مانند کاممبرت، روکفورت، گورگنزولا، بری، فتا در دوران بارداری پرهیز کنید. پنیرهای نرم غیرپاستوریزه حاوی لیستریا هستند.

پنیرهای سفت مانند پنیر چدار یا سوئیسی بخورید زیرا برخلاف پنیرهای نرم، آب ندارند. این پنیرها به دلیل نداشتن آب زیاد دارای باکتری های کمتری هستند.

میوه ها و سبزیجات شسته نشده

میوه ها و سبزیجات شسته نشده حامل انگل توکسوپلاسما هستند. ابتلا به این بیماری انگلی به جنین در حال رشد آسیب می رساند. انگل توکسوپلاسموز ممکن است در خاک محل رشد میوه ها و سبزیجات وجود داشته و آنها را آلوده کند.

آدرس فروشگاه اینترنتی لباس زیر وی شاپ   vshop.ir

لینک اینستاگرامhttps://www.instagram.com/vshop.ir

غذاهایی که باعث آلرژی می شوند.

مواد غذایی مانند سویا، گندم، شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی، ماهی و صدف فقط در صورت عدم حساسیت باید مصرف شوند. بررسی ها نشان می دهد که مصرف این مواد غذایی در اوایل بارداری ممکن است احتمال ابتلای کودک به آلرژی و آسم را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. در صورت ابتلا به آلرژی بهتر است از مصرف این مواد غذایی پرهیز کنید.

آدرس فروشگاه اینترنتی لباس زیر وی شاپ   vshop.ir

لینک اینستاگرامhttps://www.instagram.com/vshop.ir